Înainte de primul interviu

if you let them kill you
Am tot adunat de-a lungul anilor câteva lucruri care pe mine, în calitate de angajator, mă fac să văd roșu în fața ochilor, culoare din cauza căreia nu mai văd bine ce scrie în CV și nu pot chema omul la interviu. Altfel spus, perioada de selecție începe de îndată ce CV-ul a fost trimis și continuă la nivel virtual o perioadă. Pentru ca interviul să aibă loc:
1. Nu trimite e-mail fără subiect, în cazul în care aplici printr-un e-mail. Mi se pare incredbil că încă se întâmplă asta. E ca și cum ar scrie o bunică neatentă.
2. Nu aplica sub forma unui link pe Dropbox sau alte platforme similare. Fă un minimum de efort și nu mă trimite să mă loghez pe Dropbox, interesul e al tău să-mi câștigi atenția și să cumpăr „marfa”, iar până la decizia de cumpărare deja m-am plictisit.
3. Nu mă surprinde cu un „CV bun” sau un „CV final” sau un „CV ok”. Dă-i un nume CV-ului, de preferat al tău, nu interesează pe nimeni dacă tu crezi că e bun și dacă înaintea lui a existat unul mai prost sau mai puțin final și nici când a fost actualizat ultima oară.
4. Nu trimite un e-mail gol. Nu știi cum să te vinzi? Nu-i problemă, nu judec musai asta la început, dar un „Bună ziua!” aș aprecia.
5. Nu mă pune să te caut pe Google ca să aflu mai multe date despre tine, în loc să-mi trimiți un CV.
6. Nu trimite o ofertă de sponsorizare al „business-ului” pe care deja îl deții, decât dacă altul e scopul mesajului tău. Înaintea angajării nu ajută să ceri bani. Poți în schimb să vorbești de „business-ul” tău că realizare profesională.
7. Răbdarea e o virtute. Dacă mi-ai trimis CV-ul și nu ți-am răspuns în primele 5 minute, nu înseamnă nimic altceva decât că nu am avut timp să-ți răspund.
8. Citește mesajele de tip „Out of Office” pe care le primești după ce ai trimis e-mailul. S-ar putea să te ajute la punctul 7.
9. Citește și înțelege anunțul de recrutare. Dacă anunțul vizează un om în zona de Social Media, nu-mi spune că vrei să te angajezi în PR, chiar dacă experiența ta spune oricum asta. Cele două se aseamănăși nu prea. Spune-mi de ce te interesează poziția deschisă, de ce vrei să faci schimbarea către zona de interes din anunț.
10. Nu-mi trimite CV-ul doar pentru că lucrez într-o agenție de PR despre care s-a mai auzit în piață. Păstrează timpul ăla pierdut la interviu pentru ceva mai bun. Dacă nu te potrivești cu omul pe care îl caut sau dacă nu ești un guru vizionar care-mi va arăta de la prima întâlnire cum poate revoluționa lumea, s-ar putea să fie de prisos orice efort.
11. Pentru numele lui Dumnezeu, nu-mi trimite o scrisoare de intenție făcută pentru un alt post și o altă companie. Sau, mă rog, nu uita să schimbi niște nume și date, pe ici sau pe colo.
12. Nu-mi trimite mesaj din contul de e-mail al prietenei tale sau, en fin, al cuiva care nu ești tu.
13. Cere feedback și oferă feedback. Sau un reply, după caz, dacă eu tot m-am obosit să-ți dau feedback-ul de bună voie și nesilită de nimeni.
14. Nu-mi trimite două CV-uri, doar pentru că vrei să-mi arăți că știi și engleza. N-o să te cred pe cuvânt oricum, așa că mai bine alege unul dintre ele.
15. Nu presupune că ești din start suficient de bun pentru a ocupa poziția respectivă. Așa o fi, dar trebuie mai întâi să mă convingi și pe mine de asta.
La capitolul subiectivisme:
· Caută să afli câte ceva despre mine înainte, persoană și companie, în măsura în care acest lucru e posibil. S-ar putea să te ajute să înțelegi că dacă-mi trimiți un mesaj care începe cu „Stimată Doamnă”, are toate șansele să rămână necitit.
· Nu-mi place să mă stimezi prea tare, dar nici să ne tragem de șireturi dintr-o simplă corespondență nu e de preferat. Nu mă trata ca pe amicii tăi de bere, mai bine dă-mi doar o bere.
· Dacă trimiți un e-mail scris cu diactritice, ai un bonus. La ultimul anunț de recrutare am primit peste 50 de CV-uri, toate pe mail. Din această avalanșă de mesaje, doar 4 (patru) au fost scrise cu diacritice.
Sursa foto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *