Când bloggerii întreabă, avocații răspund

 

Cu numai câteva zile înainte de începerea protestelor lui 2017, cam acum un secol, pare-se, am mers la un eveniment cât de poate de interesant, dar despre care, desigur, nu am mai apucat să scriu. N-am mai găsit timp și forță, deși subiectul e cu atât mai important cu cât orice lucru a luat amploare în online mai mult decât oricând în ultima luna. Deci, subiectul: cine e răspunzător despre ce apare pe blogul tău și pe facebook-ul tău (și nu ne referim aici doar la creațiile proprii) și mai ales, care e răsplata? Legal vorbind, cine ce poate păți și ce se poate face dacă ai călcat greșit în ograda ta virtuală sau a altcuiva. Cam cât de liberă este libertatea de exprimare în online?

Cu sprijinul celor de la ONW LAW am aflat următoarele:

Art. 10 alin. (1) CEDO – Orice persoană are dreptul la libertate de exprimare.

 • “Orice persoană are dreptul la libertate de exprimare. Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedică Statele să supună societăţile de radiodifuziune, cinematografie sau televiziune unui regim de autorizare.”

Dar libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea ta. Chiar și cea a exprimării.

Art. 10 alin. (2) CEDO – îndatoriri și responsabilități

 • “Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care, într-o societate democratică, constituie măsuri necesare pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii, a moralei, a reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea informaţiilor con denţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.”

Și unde este, până la urmă, limita libertății de exprimare? ELEMENTELE ESENȚIALE în aprecierea limitelor libertății de exprimare

 • calitatea și funcția persoanei criticate- da, e cu atât mai grav dacă ești persoană publică (vezi, Olguță, vezi că dacă n-ai avea cap ar putea fi vai și amar de picioarele tale frumoase?)
 • forma/stilul și contextul mesajului critic – și aici pot da nenumărate exemple din aria politico-publică
 • interesul public pentru tema dezbătută
 • buna-credință a autorului – rareori dovedită post event
 • conceptele de judecată de valoare și situații faptice, precum și raportul dintre ele, doza de exagerare a limbajului folosit.

Răspunderea pentru mesajele postate de comentatori

Altă dudă în altă traistă, veți spune, și veți putea jura pe roșu că nu e așa, că nu aveți voi nicio vină pentru ce aberații elucubrează alții la voi pe facebook sau pe blog. Nimic mai greșit. Iată criteriile stabilite de CEDO în acest sens:

 • Rolul deținătorului paginii de internet în procesul de comunicare
 • Contextul și conținutul comentariilorunlawful speech – hate speech offensive speech
 • Răspunderea autorilor comentariilor
 • Măsurile luate de deținător și comportamentul părții prejudiciate – da, trebuie să iei măsuri, tu, deținător de blog onorabil și influencer de succes
 • Consecințele comentariilor pentru partea prejudiciată – la care cei mai mulți dintre noi nu ne gândim o secundă
 • Consecințele asupra deținătorului site-ului – sancțiunea aplicată

Mai succint decât toate cele de mai sus:

 • Ești răspunzător de ce pui în online și mai mult decât atât, ești răspunzător de ce pun alții în online-ul tău sau ca urmare a celor scrise de tine. În România.
 • Poți face lucruri ca să îndrepți situația.
 • Orice judecată de valoare emisă trebuie să aibă o bază reală, altfel ești pasibil de pedeapsă. Desigur, cel care te dă în judecată trebuie să demonstreze că ești chiar tu cel care a spus/scris asta, poate fi un proces anevoios, dar îl poți pierde în final.
 • Ceea ce scriem pe interneți este considerat de către instanță ca un lucru comunicat într-un spațiu public și se pedepsește ca atare, dacă e cazul.
 • Poți avea coaie, cu condiția să cunoști și să respecți legea.

Nu orice poate ieși din gura virtuală fără consecințe și, dacă ai un blog, o pagină de facebook sau ești relativ popular în rețelele sociale, poate ar fi bine să cunoști și reversul medaliei și, de ce nu, ce spune legea.

Citește și: „Dacă te aperi cu pamflet vei pierde întotdeauna”.

Sursa foto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *