Influența tehnologiilor moderne asupra copiilor

Nu sunt categoric omul care să elimine complet tehnologia nici din viața lui de adult, și cu siguranță nici din viața copiilor săi. Am mai spus-o și-o s-o repet de câte ori trebuie: eliminarea completă a tehnologiei sau a tot ce înseamnă digital/online din viețile noastre, egalează cu a da foc la bibliotecă. Totuși, dacă arunc ochii pe cifrele de mai jos ( US edition, Deloitte Global Mobile Consumer Survey, July 2017 – a study of 2,000 US-based consumers, ages 18 to 75) recunosc că mă îngrijorez puțin…

Mai mult decât atât, conform aceluiași studu, adulții își verifică telefoanele mobile în medie de 47 de ori pe zi, iar tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, de 86 (!!!!) de ori pe zi.

Poate dacă aș fi văzut cifrele de mai sus așa, de sine stătătoare, nu m-aș fi îngrijorat atât de tare. Dar m-am uitat în același timp în curtea mea de adult și-am văzut că nu pot trăi o zi fără internet. Că nu pot sta mai mult de câteva ore fără să verific notificările diverselor aplicații mobile. Că primul lucru pe care-l fac dimineața e să verific facebook-ul. La fel și ultimul înainte de culcare…

Ce putem face?

Păi, children see, children do. Așadar poate schimbarea începe cu noi. Vrem să citească mai mult și să stea departe de ecrane? Poate ar fi bine să ne vadă pe noi că citim. Vrem să practice un sport? Păi să-i expunem la cel puțin unul. Vrem să nu se plictisească? Să le dăm ceva de făcut, până o să fie capabili să găsească singuri ce și asta să nu însemne tableta. Și nu în uultimul rând, să stăm noi mai puțin pe internet. Eu am început timid prim a-mi dezactiva sunetul notificărilor, pentru a nu mai fi tentată să verific mereu ce e acolo. N-a murit nimeni. Mai mult, aveam o perioadă în care în weekend nu intrma deloc pe internet, adică de vineri seara când se termina programul de lucru, până luni la prma oră. La fel, n-a murit nimeni, în schimb aveam realmente timp de citit, timp pe care acum mă plâng mereu că nu-l găsesc…

Ajută foarte mult o relație de încredere cu copilul tău. Astfel încât să-ți spună el singur pe ce pereți de internet umblă. Ajută, de asemenea, o implcare activă a ta, ca părinte, în viața lui de digital nomad. Să fii la curent cu noutățile, chiar dacă nu-ți plac foarte mult. Să aveți subiecte comune de conversație. Să vadă că-l înțelegi și că vorbești pe limba lui. Ajută să-i oferi ceva în schimb. Ai mei preferă oricând să facă ceva cu mine, în locul tabletei. Prefră oricând să joace împreună un board game, decât să vaă un desen animat la televizor. Nu în ultimul rând, atunci când e mai mititel, ajută să-l ferești și să-l înveți cum s-o facă și singur, de pericolele internetului. Pentru asta există programe de control parental, astfel încât părintele să știe tot timpul ce face cel mic pe internet sau mai mult, să survoleze internetul doar cu acordul părintelui.

Vineri, 23 februarie, va avea loc o nouă conferință EKA pe tema Impactului tehnologiilor moderne asupra copiilor. Evenimentul se află deja la a doua ediție din acest an, datorită numeroaselor cereri din partea părinților.

Ce veți afla dacă veți veni la eveniment?

  • La ce vârstă poate începe bebeluşul meu să se uite la televizor?
  • Este în regulă pentru un copil de 1-3 ani să se joace pe un ipad sau tabletă?
  • Este o legătură între jocurile online şi ADHD la copiii mici?
  • Ar trebui să permit copiilor mei adolescenţi să petreacă ore în şir în baie cu telefoanele lor inteligente?
  • Tehnologia contribuie la izolarea socială?
  • Relaţii reale pot fi formate în spaţiul virtual al internetului?
  • De ce petrec oamenii mult timp online şi ce efect are acest lucru asupra lor?
  • Sunt motive să-mi fie frică pentru copilul meu de Deep web – „Reţeaua din adâncuri”?

Conferinţa este susţinută de prof. Mihai Laurenţiu Gânj şi are la bază observaţiile şi recomandările făcute de către Dr. Mary Aiken din Irlanda, unul dintre cei mai reputaţi ciberpsihologi din lume. Detalii despre eveniment aici.

Nu în ultimul rând, vă sfătuiesc să aruncați un ochi pe Blogul EKA, unde veți găsi o serie de articole și resurse interesante despre educație, psihologie infanilă, învățarea limbii engleze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *