13 octombrie 1972. Un avion, Uruguayan Air Force 571. La bord, o echipă de rugby din Uruguay și câțiva susținători și rude. Deasupra munților Anzi, undeva aproape de granița cu Chile, avionul se prăbușește, din cauza unei terbile erori de pilotaj. Aeronava ajunge prea aproape de munți, de care se izbește, și se rupe practic în două iar ceea ce urmează este un adevărat coșmar. Accidenul aviatic lasă în urmă supraviețuitori care, în așteptarea ajutorului, se văd constrânși să se hrănească din trupurile colegilor lor decedați. Înțelegând că ajutorul nu vine, doi dintre supraviețuitori decid să meargă în căutarea lui. La 72 de zile după prăbușire, Roberto Canessa și Nando Parrado reușesc imposibilul. Rămân în urma acestei tragedii 16 supraviețuitori din 45 de persoane care se aflau inițial la bord (35 de oameni au supraviețuit prăbușirii inițiale, restul au murit de frig, din cauza unei avalanșe sau în urma rănilor, în săptămânile următoare).
Cred că era prima noapte pe care copiii au dormit-o cap-coadă când erau mici. Primul somn neîntrerupt de care am fi putut să profităm din plin. De ce n-aveam noi, părinții, somn, habar n-am și nu vă pot spune, dar un pic zombie cred că eram pentru că îmi amintesc că zappam aiuriți în căutare de ceva, orice, numai să nu dormim. Cred că ne era teamă să nu ne prindă cei mici în flagrant 😊. Așa am nimerit pe TVR 1 sau chiar TVR 2, cine mai știe?, la o oră mică în noapte și-am văzut Alive (ecranizare 1993, regizor Frank Marshall, cu Ethan Hawke pe când era mega tânăr, atât de tânăr încât aproape că nu l-am recunoscut, și încă au trecut 14 ani de când am văzut filmul).
Inutil să mai spun că m-a impresionat foarte mult, ne-a sărit tot somnul și ne-a urmărit multă vreme această poveste. S-a spus despre acest film că este one of the best examples of true survival horror ever committed to film. Nu mă îndoiesc nicio secundă că așa e. Au fost și câteva cărți scrise în urma acestei teribile întâmplări, prima la doi ani după tragedie, scrisă de Piers Paul Read: The Story of the Andes Survivors. O ediție reeditată este disponibilă pe Libris.
Și dacă nu aveți răbdare nici de cărți, nici de film, găsiți gâteva documentare chiar bunicele pe YouTube, printre care și Alive, 20 years later (făcut imediat după filmul din 1993, de același Frank Marshall, în încercarea de a înțelege cum au perceput supraviețuitorii poveatea lor ecranizată). Dar vă zic, filmul face toți banii, dacă-l mai găsiți pe undeva.