În vizită pe tărâmul magiei: Disneyland Paris

A trecut aproape o lună de la cea mai recentă vizită la Disneyland Paris. Am fost puțin ocupată în această ultimă lună, dar m-am mobilizat până la urmă să scriu despre experiența asta minunată, întrucât știu că-s mulți dintre voi care vreți detalii. Și pe bună dreptate, vizita la Disneyland poate fi o adevărată aventură, la o primă vedere nu e chiar ușor și fără o minimă organizare puteți omite lucruri importante. Și ar fi păcat, nu e o vizită ieftină, cu siguranță nu una pe care s-o experimentați lunar.

Organizatorice și administrative, capitolul 1: transportul

O opțiune ar fi să achiziționați totul printr-o agenție de travel. Asta presupune însă 1) să aveți încredere (hehe) și 2) să vreți să plătiți totul în avans și din timp. Dacă însă vreți să faceți ca mine, aflați că am luat singură biletele de avion prin Vola. Eu am optat pentru Blue Air cu tarif de Tarom sau AirFrance, ceea nu voi mai face veci pururi, am avut o întârziere la întoarcere de 6.5 ore (hurray, Blue Air!). Aveți și opțiuni mai low cost decât atât, dar cu escală sau care vă oferă aterizarea pe un alt aeroport decât Charles De Gaulle, caz în care se adaugă timp pierdut și costuri suplimentare de transport până la locul de cazare. Oricum ar suna asta, vă recomand Tarom, AirFrance sau Luftansa, cu (măcar) pachetul basic de asigurare.

De la aeroport aveți opțiunea taxi (până la cazare, în jur de 60-80 eur/cursă, fie că veți sta în Paris, fie lângă parc, distanța e cam aceeași) sau opțiunea RER/tren, evident, ceva mai ieftină, dacă nu sunteți comozi și dacă nu aveți cu voi și ceva copii nerăbdători în plus față de bagajul clasic. Există, desigur, și opțiunea de a închiria o mașină, dacă stați mai mult și aveți chef și de plimbări prin Paris.

Organizatorice și administrative, capitolul 2: cazarea

De data asta am fost un pic mai deșteaptă decât la prima vizită și am luat-o tot de capul meu, dar la un hotel de lângă parc. Și nu în Disney Village, nu în celebrele hoteluri Disney la 5 minute de mers pe jos distanță de parc, ci la unul din hotelurile aflate la distanță de 5 minute de mers cu mașina de parc. Explorers Hotel, caz în care am economisit cam 1.000 de euro la cazare. În costul ei intră micul dejun, transport gratuit la parc (e un shuttle bus absolut decent și civilizat care te lasă fix la poarta parcului și circulă din 15 în 15 minute, de dimineața devreme și până seara târziu), acces la atracțiile hotelului (în cazul meu piscinăăăăăăăăăă, iar dacă mergeți cu copiii, și ei vor aprecia asta tare mult), precum și posibilitatea de achiziționa bilete pentru parc, ceea ce, vă rog să mă credeți, nu e deloc de neglijat, sunt cam cu 40 eur/buc mai ieftine decât dacă le luați din buza parcului. Posibil să găsiți cazare mai ieftină în Paris, însă drumul până la parc cu RER-ul e cam de 45-50 de minute și nu știu dacă o să le aveți seara, la plecare, ca să nu mai spun de energie, după o vizită în parc…

E bine să știți că perioada verii (însemnând aprilie – septembrie) e relativ aglomerată, și atunci și cazarea trebuie rezervată din timp. Booking rulz, am plătit în avans prin aprilie. Dar deloc de neglijat acest site cu oferte Lastminute, cine știe de unde mai sare un iepure.

Organizatorice și administrative, capitolul 3: bilete de acces parc

Cum spuneam, luați-le oricum, dar numai din parc nu. Dacă vă planificați vacanța cu ajutorul unei agenții de travel, treaba e ca și rezolvată. Dacă nu, online înainte e cea mai bună soluție. Sunt diverse site-uri de unde le puteți lua (mai ieftine cam cu 40 eur/buc), dar vă recomand site-ul oficial. Spre care eu nu m-am îndreptat (nu mai fac!) și mi-am primit biletele pe ultima sută de metri, cu tot scandalul de care sunt în stare, deși le plătisem cu vreo 3 săptămâni înainte, pe o altă platformă online.

Disneyland Paris, 2 parcuri, care pe care?

Așa cum probabil știți deja dacă ați ajuns până aici cu planificarea, parcul e împărțit în 2: Disneyland Park și Walt Disney Studios Parc. La prima vizită de acum mulți ani și din altă viață, am mers doar la Disneyland Park, dar acum, ei bine acum am bifat tot ce se putea bifa, de mai multe ori chiar, și nu regret o secundă! Așadar, sfat cu care aș fi putut de fapt să încep: rezervați-vă câteva zile bune doar pentru Disneyland, cel puțin 3, indiferent dacă optați pentru unul din parcuri sau pentru amândouă. Prima zi e de extaz, de alergat ca nebunii, de descoperit și de făcut tot-tot-tot și tot nu vă ajunge. A doua sau a treia zi sunt pentru relaxare. Pentru revedere. Pentru „Vreau să mă dau în roller coster-ul ăsta de 24325348 de ori toată ziua!” Vă las mai jos împărțirea parcurilor, pe foarte scurt, cu rugămintea să treceți prin toate, nu veți regreta, sunt atracții pentru mari și mici, deopotrivă, împreună și separat, cu adrenalină sau fără. Înainte însă, un alt sfat important: la intrarea în parc cât și la hotelul unde veți fi cazați, există hărți ale parcului pe care vă sfătuiesc să nu le ocoliți. Atât de mare e parcul încât da, ai nevoie de o hartă, mai ales ca să descoperi locurile de fumat (dacă e cazul), care sunt puține, toaletele și restaurantele. Sau ca să găsiți pur și simplu calea cea mai rapidă spre roller coaster-ul favorit. 😊

Așadar, Disneyland Park e împărțit în:

1. Main Street USA – la intrarea în parc, pe centru, zonă cu magazine multe și trenulet care face turul parcului, cu shop-ul de unde se închiriază cărucioarele pentru kids (cum intri, pe dreapta, revin aici, că trebuie). Caz în care doresc să mai menționez ceva: dacă vreți să fiți eficienți până în măduva oaselor, aflați că nu toate atracțiile sunt deschise tot timpul anului și că oamenii deștepți de acolo anunță când sunt închise, fie că e din cauza vremii, fie că sunt în renovare. Aflați totul de pe site-ul lor oficial, dacă e musai vreo atracție pe care nu vreți s-o ratați, să știți din timp și când vă planificați excursia, nu? 😊 Să nu râdem și să nu judecăm, dar știu oameni care-și doreau atât de mult să-l vadă pe Spiderman încât au făcut în așa fel încât să fie acolo 100% când e și el, Spiderman.  

2. Discoveryland, după Main Street USA, în partea dreaptă. Zona cu Star Wars, cu Buzz și cu o grămadă de drăcii pentru băieți, mari și mici.

3. Frontierland, după Main Street USA, în partea stângă. O doză mai mare de adrenalină decât în primele două zone, cu Phantom Manor care mi-a plăcut maxim și cu Big Thunder Mountain care mi-a plăcut și mai maxim. 😊 (paranteză care spune cum se schimbă omul în doar câțiva ani: am urât această atracție acum 6 ani, acum e printre favorite… deh, femeile).

4. Adventureland, după Frontierland, în partea stângă a celebrului castel al prințeselor din față, cum privești. Zonă cu pirați și corăbii și Indiana Jones și câte și mai câte. Aici mie mi-a plăcut cel mai mult.

5. Fantasyland, imediat după castelul prințeselor, ușor pe dreapta. O zonă deloc de neglijat, cu Peter Pan, cu Pinocchio, cu Alice în Țara Minunilor, cu toate prințesele pământului (aviz tăticilor de fetițe, se stă mult la coadă, dar și prințesele sunt tare frumoase, ce să zic), o zonă unde se află atracția care mi-a plăcut cel mai mult din toate vizitele și anume It’s a small world. Un video care spune totul aici.

N-aș vrea să le descriu pe fiecare în parte mai mult decât am făcut-o, aș scrie un roman și articolul ăsta va fi și așa lung, așa că vă las să le descoperiți pe toate. Also, dacă vreți totuși să știți ce vă așteaptă, aveți pe Youtube clipuri cam cu fiecare atracție, nu de alta, dar poate vreți să alegeți dinainte unde să stați mai mult sau așa ceva.

Walt Disney Studios

Absolut nou pentru mine în anul de grație 2019 pentru că la prima vizită, din varii motive, l-am ocolit. Merită efortul unei încă o zi, cel puțin. Cu atracții și pentru mici și mari: Front Lot (zona mai degrabă introductivă, de la intrare), Production Courtyard (mai puțin spectaculoasă, pe stânga), mai în spate Back Lot, cu super-ultra-mega-ul roller coaster starring Aerosmith (OMFG, de neratat!), cu Studio Tram Tour și Motors in Action (zone cu efecte speciale uber cool), cu Cars și mai apoi, undeva pe centru, cu Twilight Zone Tower of Terror (unde recunosc că n-am avut curaj, prea răzbăteau multe țipete dinăuntru și eu eram deja spre final de vacanță), și mai spre dreapta Toon Studio cu Toy Soldiers Parachute Drop (not bad), cu Crush s Coaster (awesome!) și cu Ratatouille (bucuria tuturor, atenție însă că e foarte mare coada aici cam la orice oră din zi) și multe altele, pe care nu le mai înșir acum, again, studiați harta și plan ahead!

Tips & tricks în interiorul parcului

Single Rider

Dacă, din varii motive, nu puteți să vă dați împreună cu tot familionul în o anumită atracție, aflați că multe dintre atracții (mai ales cele după care ieși cu adrenalina la cel puțin un nivel mai sus) au un culoar dedicat de Single Rider. Copiii de o anumită înălțime nu au voie în anumite atracții, dar adulții da, așadar puteți profita. Chiar dacă asta înseamnă să te dai de ceasul morții în roller coaster lângă un strain, credeți-mă, e foarte fain să poți să urli din toți rărunchii fără teama de a te face de râs lângă cineva cunoscut. 😊

Fastpass

Sunt acele bilete care-ți permit accesul în anumite atracții la o anumită oră, motiv pentru care fie nu mai stai la coadă, fie stai la una semnificativ mai mică. Le găsiți la intrarea în parc, contra cost, desigur.

Baby Exchange

Uneori copilul – presupunând că mergi cu copilul, că de asta ai vrea să apelezi la acest trick – nu poate sau nu vrea să se dea într-o atracție pe care tu și partenerul nu vreți să o ratați. Dacă e coadă și nu ai nici FastPass și nici Single Rider, există încă o soluție. După ce unul dintre parteneri a terminat cursa în atracția respectivă (deci a stat la coadă, da?) anunță unul dintre Cast Members (oamenii aceia mereu amabili de la intrare costumați diferit, în funcție de specificul atracției) că celalalt partener așteaptă la ieșire cu copilul și că vrea să se dea și el. Aceștia vă vor însoți la ieșire, și după ce preluați copilul, celălalt partener este condus direct în față ca să se dea imediat. Nice, right? Să tot faci copii… 😊

Extra magic hours

Dacă te cazezi la hotelurile de la Disneyland în Disney Village, vei avea acces gratuit în parcuri cu două ore mai devreme față de ora de deschidere (adică la 8 a.m.), în care nu va trebui să aștepți deloc la coadă și vei putea să te bucuri de multă libertate. Doar că, nush, parcă nu merită mia aia de euro în plus, nu?

Disney Shopping Service – pentru shopaholici

Pentru shopaholici și transportatori de copii mici, obosiți și nerăbdători, există posibilitatea să soliciți în momentul achiziției oricăror cumpărături din parc, transferul lor la Disney Store, magazinul principal de la ieșirea din Disney Village și să le ridici la plecare, începând cu 6 p.m. Dacă stai la un hotel Disney, transferul se va face direct la magazinul de acolo și vei putea lua cumpărăturile începând cu ora 8 p.m. Serviciul este valabil până la ora 4 p.m. și e gratuit. Aș spune că orice le lipsește oamenilor de la Disneyland, mai puțin organizarea la sânge, pentru toate tipurile și toate gusturile! My type. 😊

Strollers

Aka cărucioare în care poți să-ți plimbi copiii prin parc, mai mici sau mai mari. Nu vă bazați pe faptul că aveți copii măricei și cooperanți, nici că veți scăpa mai devreme de 5h din parc, așadar pot fi foarte, foarte utile. Se închiriază undeva din zona Main Street USA și chiar daca nu sunt chiar ieftine, merită toți bănuții.

Mâncarea

Aici poate că avem o mică problemă. În sensul în care eu nu am găsit, în cele 2 vizite adunate de-a lungul timpului, un singur restaurant cu mâncare sănătoasă, numai junk/fast food. Or fi, nu zic nu, dar ori nu am avut eu ochi de ele, ori sunt foarte bine ascunse. În alți ani, nu aveai voie să intri în parc nici măcar cu apă (sunteți atent verificați la intrare, aproape ca la aeroport), anul ăsta am intrat cu apă, dar nu am verificat dacă sandwich-ul meu cu cașcaval ar trece de ochii vigilenți ai organizatorilor. En fin, e bine de știut că nu prea aveți opțiuni ok aici și nu, nu vă bazați doar pe micul dejun de la hotel, vă zic, o dată intrați în parc, cu greu și după multe ore veți mai vrea sau putea să ieșiți.

Hint

În 2022 parcul împlinește 30 de ani. Am fost acolo în 2013 prima oară, când era încă an aniversar, care la ei durează 1 an, nu o zi (au împlinit 20 de ani în 2012) și a fost awesome și din acest motiv. Mult mai multe intervenții ale personajelor prin parc, tot soiul de reduceri, tot soiul de momente de sărbătoare pentru public și un mega show cu proiecții și artificii seara, la final de program care, vă rog să mă credeți, merită tot efortul de a sta până la ora aceea târzie în parc, după o zi foarte plină. Poate luați și asta în calcul când vă planificați următoarea vacanță, eu știu sigur când voi reveni :). Enjoy anyways, chiar dacă nu mai aveți răbdare până atunci, și după cum bine spunea Walt Disney himself, nu uitați: Who says we need to grow up? 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *