De vizitat: Cabana Moților de la Mărișel

Unul dintre cele mai plăcute popasuri făcute în călătoria noastră #PrinTransilvania2017 a fost la Cabana Moților de la Mărișel. Un loc retras, ce pare uitat de lume, dar despre care am descoperit pe parcurs că nu e chiar așa. Un loc care pare chiar deasupra lumii, dar care este în realitate foarte aproape de Cluj, la numai o oră de mers cu mașina, la aproximativ 20 de kilometri de Lacul Tarnița.

Vedere din Cabana Moților, 1.250m

Proprietarii propriului job

Povestea cabanei Moților, pentru că, desigur, are și ea o poveste, este născută din pasiune și din iubire pentru țara asta a noastră. Cabana de la Mărișel este un business care aparține tinerilor Ela și Sebastian, tineri care au ales să nu se dea bătuți, convinși fiind că pot duce un trai decent și în România. Povestea lor a început undeva în 2005, după 4 ani de job-uri în multinaționale și după o încercare de altă viață în Canada, unde au stat aproape 1 an. Dorul de casă i-a adus însă înapoi și întâmplarea a făcut să descopere zona Mărișel printr-un prieten. Nu și-au propus să iasă așa, dar sunt bucuroși că au reușit. Construcția cabanei a fost posibilă prin accesarea unor fonduri europene. Ela și Sebastian aveau 30 și respectiv 27 de ani când au început această afacere. Nu le-a fost deloc ușor, dar cu multă muncă și perseverență au pus bazele unui business de succes și și-au croit un drum în România care le aduce satisfacții. L-am întrebat pe Sebastian dacă au avut noroc în drumul lor, dacă s-au legat toate lin, dacă s-au aflat pur și simplu la locul potrivit și în momentul potrivit. „Noroc? N-am avut prea mult, noroc e atunci când câștigi la loto, nu când muncești 14 ore pe zi, minimum, ca să iasă treaba bună. E vorba de pasiune și multă muncă. Așa am ajuns să fim proprietarii propriului job, prin muncă.”

Dincolo de zona incredibil de frumoasă, cabana se bucură de liniște, cu tot succesul acestui business. Cabana are 7 camere pentru oaspeți și restaurant (cu interior și terasă), deci nu are cum să fie foarte aglomerată. Turiști sunt mulți, majoritari români, dar și de pe întreg teritoriul UE, ba chiar și din Israel. E mult de muncă, dar afacerea merge. Iată încă un exemplu că se poate, iată alți oameni care nu se dau bătuți în ciuda tuturor provocărilor.

Mai trebuie să știți că în interiorul Cabanei Moților a crescut o cămară cu bunătăți, Cămara de la munte cum îi spune pe nume, destinată inițial clienților restaurantului și transformată apoi, la cererea acestora, într-un mic business undeva în 2012. Dulceață de casă, sirop de casă, ceai, legume pregătite în felurile feluri, murături, ulei presat la rece, toate din ingrediente locale, toate disponibile în Cămara de la munte. Pe încercate vă pot recomanda dulceața de casă și… merișorata, un soi de vișinată din merișoare. 🙂

Acest obiectiv face parte din proiectul PrinTransivlania2017, un proiect susținut de Suzuki, Garanti Bank și Rădăcini Auto Motor. Mai multe poze din cadrul proiectului sunt disponibile aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *