Finalul lunii septembrie și prima jumătate din octombrie mi s-au părut întotdeauna cele mai potrivite momente din an pentru a vizita Parisul. Nu-mi place vara, când e extrem de cald și de aglomerat. Nu-mi place nici primăvara, când încă mi se pare frig. De iarnă nu mai zic. Toamna însă, toamna aia cu frunza ruginită când încă poți moțăi la soare în grădinile Parisului până spre asfințit, mi se pare vremea perfectă acestui oraș. Parisul se potrivește cel mai bine cu toamna, în mintea mea. Și poate nu întâmplător, cele mai frumoase amintiri din Paris le am toamna.
Nu pot fi acolo zilele astea, dar m-am bucurat să aud de lucruri frumoase ale noastre, ale românilor, la Paris, fix în această perioadă. Studio fără frontiere, prima expoziție personală a Zoiței (Delia Călinescu) în Franța (curator Antigona Silvia Rogozea) va avea loc între 17 și 27 octombrie 2017 într-un spațiu alternativ situat în inima cartierului de artă contemporană din Paris, cartierul Marais.
Astfel, la Paris, la doi pași de Muzeul Picasso, la numărul 13 din Rue Sainte-Anastase, vizitatorii pot participa, prin intermediul unei serii de instalații, jucării și tehnici mixte, culori acrilice și pentru sticlă, cutii albe și negre, la istorii mari și mici dintr-o perspectivă estetică inteligentă și surprinzătoare. Sunt aduse în centrul atenției artefacte de plastic, așa cum este cazul soldățeilor, animalelor, insectelor, al mașinuțelor sau al eroilor consacrați, personaje care descriu lumea actuală sub forma unui cumul de adevăruri individuale.
“Noi, artiștii, suntem universali și totodată particulari cu fiecare lucrare pe care o afișăm publicului larg. Așa s-a născut Studio fără frontiere, dintr-o nevoie de a prezenta actualitatea în formă artistică și universală în același timp”, explică artista Delia Călinescu.
Despre Zoița am aflat absolut întâmplător, acum mai bine de 2 ani, cred, într-o tentativă reușită de regăsire și refacere, când băteam străzile Bucureștilor pentru te miri ce și te miri cine. Câteva seri bune m-au bântuit într-un mod plăcut imagini din galeria micuță, unde am ajuns fără să-mi dau seama, dar ce bine că am ajuns. Apoi, cel mai probabil, m-am refăcut atât de bine că am uitat :(. Am pus amintirile urâte cu cele frumoase în aceeași cutie bine ferecată. Le-am scos pe unele zilele astea și promit că le pun în altă cutie, pe care n-o s-o mai încui. Și vă las și vouă parte din Zoița, în speranța că veți avea mai multă înțelepciune decât am avut eu acum ceva vreme. Și, de ce nu?, dacă sunteți la Paris zilele astea, încercați.
Cine este Zoița Delia Călinescu
Zoița (Delia Călinescu), n. 1978, a avut expoziții în centre și galerii de artă importante, atât în România precum și în străinătate, cum ar fi în Marea Britanie, Argentina, Statele Unite ale Americii și Grecia. Proiectele ei sunt întotdeauna rezultatul unei bune documentări, reprezentând proiecte pe termen lung ce tratează concepte și realități postmoderne. În ultima perioadă, s-a concentrat pe medii și materiale organice și prietenoase cu mediul înconjurător, experimentând cu performance, action painting și instalații video. Mai multe detalii pe www.zoita.ro.