Filme văzute în pandemie (I)

Iată că a venit din nou timpul să scriu pe blog, constat o consecvență precisă de 1-2 articole pe an 😊, nu mă dezic, articole dedicate exclusiv filmelor sau cărților. Și pentru că suntem în semi-carantină, vine vremea rece și vacanța de iarnă cât de curând, mă gândesc că vom/veți sta mai mult pe acasă așa că e bine venită o nouă listă de filme. Nu vă faceți griji, pregătesc și lista de cărți, să fie pe toate gusturile.

Așadar filme, mai mult seriale, văzute din februarie-martie și până acum, cu bune și rele, într-o ordine pur întâmplătoare, dar mai degrabă cronologică, iar dacă citiți descrierea acolo unde este, vă prindeți voi dacă merită sau nu. Ah, și o notă înainte de a începe: m-a prins curentul ăsta nordic noir sau cum i-o zice, atât la filme, cât și la cărți, iar asta se traduce printr-o listă de filme cu crime, dark, cu psihopați și situații din cele mai ciudate și, uneori, scârboase, majoritatea non-english movies, foarte multe nordice. Să nu ziceți că nu v-am prevenit. 😊

 1. Our Planet, da, acel documentar celebru și deosebit de frumos, cu care am decis să-mi încep starea de urgență în martie. Fiindcă e celebru, sigur îl știți, nu vă dau mai multe detalii. Iar dacă nu-l știți, ar fi cazul să schimbați asta.
 2. The Valhalla Murders, serial, primul din seria celor în altă limbă decât engleză, e islandez.. Polițist, nu foarte dark, ușor de digerat dacă nu vă deranjează limba, not great, not terrible, dar am văzut cu siguranță mult mai proaste. Un singur sezon, 8 episoade, pe Neflix.
 3. Trapped. Similar cu the Valhalla Murders, doar că mult, mult mai bun, tot islandez, tot pe Netflix, recent a apărut și sezonul 2. Un serial polițist foarte bun, mie mi-a plăcut mult.
 4. Money Heist, sezonul 4, am mai scris despre el și despre cât de mult mi-a plăcut această serie, aștept cu maximum interes sezonul 5. Desigur, pe Netflix.
 5. Fauda, sezonul 3. Și despre el am mai scris, primele 2 sezoane le-am văzut anul trecut, iar acest sezon e aproape la fel de bun ca primele 2. Dacă vă place cu împușcături, e pe Netflix.
 6. Troy: Fall of a City, serial, 1 sezon, pe Netflix. Cea mai slabă ecranizare a poveștii din Troia, zero acțiune și zero poveste, mai bine vă uitați în gol, decât să vedeți asta.
 7. Troia, filmul acela vechi și celebru și la fel de bun, l-am revăzut ca să-mi spăl greșeala de a vedea serialul de mai sus.
 8. The Hunger Games, toate 3 părțile, revăzute a doua oară. Aș spune că nu mi-au mai plăcut la fel de mult ca la început.
 9. Bordertown. Similar cu the Valhalla Murders și cu Trapped, doar că muuuult, muuuuult mai bun, haha. Serios acum, cred că a fost cel mai bun serial polițist al anului. Finlandez, 3 sezoane, face deosebit de mult bine pe timp de iarnă. 😊 Îl găsiți pe Netflix.
 10. Deadwind, 2 sezoane, not great, not terrible, polițist din aceeași serie cu Trapped și Bordertown, doar că mai slab o idee, finlandez. Pe Netflix.
 11. Hinterland, well, în sfârșit un serial polițist pure british. Sigur, nu se compară cu Line of Duty văzut anul trecut, dar e cu crime și e fain. 3 sezoane relativ scurte, cu episoade relativ lungi, cam de 1.5h fiecare, tot pe Netflix, tot polițist, după cum am mai spus.
 12. King Kong. Din seria „Dacă doriți să revedeți…” S-a dorit. 
 13. Broadchurch, alt british polițist bun. Cumințel, dar bun, merită. 3 sezoane, pe Netlifx.
 14. The Revenant. Aici se cere o paranteză sau două: de anul ăsta mă uit la filme împreună cu copiii pre-adolescenți, motiv pentru care am ales filme aparte pentru ei, cum ar fi the Revenant, lol (mi se părea mie la acel moment că la 12 ani nu trebuie să lipsească din repertoriu :D). A doua paranteză aici e că eu mai văzusem filmul de 2 ori înainte și mi s-a părut bun de fiecare dată. La a treia vedere, mi s-a părut execrabil, foarte slab și prost jucat, sorry Leo. Cum se schimbă, dom’le, oamenii și cum li se cizelează simțul artistic în timp, ceva de nedescris…
 15. The Sinner, sezonul 3. Am văzut primele 2 sezoane anul trecut și abia îl așteptam și pe acesta. Polițist, un caz pe sezon, bun, deși sezonul 3 mi s-a părut mai slab decât primele. Pe Netflix. 
 16. Contagion – pentru că ce alt fim să alegi în pandemie decât unul despre virus??! E mai vechi, din 2014 dacă nu mă înșel, dar foarte bun și chiar cred că merită văzut în pandemie, poate se clarifică naibii treaba cu masca, cu dezinfectatul, cu distanțarea socială etc. Foarte bun, tot pe Netflix.
 17. Marcella – iată un serial polițist bun, care a început foarte bine și s-a stricat foarte rău pe parcurs, mai ales în ultimul sezon. Nu știu cum se face și cine le strică pe parcurs, că nu e prima oară când văd asta la un serial, probabil e o cursă neînduplecată după „mai mult”, dacă te-am șocat în primul sezon, o să te extra-șochez în 2 și-n al 3-lea nu mai pricepi nimic. En fin, am văzut mai rău.
 18. Fantastisc Beast and Where to Find them & Fantastics Beasts: The Crimes of Grindelwald. Le-aș revedea oricând, nu cred că mai e nevoie de nicio descriere, sunt și pentru mici, și pentru mari.
 19. Charlie și fabrica de ciocolată. Pentru că copii și Johnny Depp, care face un rol bunicel aici.
 20. The Rain, 3 sezoane. Iată un alt exemplu de serial foarte bun în primele 2 sezoane și mai puțin bun în al 3-lea. E cu viruși, dacă vă știți sensibili, skip. E și un pic SF, sau mai mult F, un pic diferit față de ce am văzut până acum, e și cu sânge, dar fără crime de psihopați, overall mi-a plăcut foarte mult. Pe Netflix.
 21. Jurrasic World: Fallen Kingdom. Pentru că copii. Nu mi-a plăcut în mod deosebit, o puzderie de bani aruncați pe efecte speciale nerealiste și cam atât.
 22. Paranoid, serial, 1 sezon, pe Netflix, din care țin minte doar că e polițist și british, atât de tare m-a prins.
 23. Snow White and the Huntsman. Pentru că Thor și copii. E un film de văzut și revăzut la toate vârstele, când n-ai chef de psihopați criminali în serie și de traficanți.
 24. In the heart of the sea. Pentru că Thor și balene. L-am văzut de 2 ori anul ăsta, e o poveste foarte frumoasă, nu fără peripeții. Există și o carte, de altfel, cu același nume, despre povestea reală a scufundării vasului Essex în 1820, vas cu vânători de balene, eveniment care l-a inspirat pe Herman Melville să scrie apoi Moby-Dick.
 25. Cursed, 1 sezon. Se făcea că eram prin iulie și rămăsesem fără o listă bună de recomandări de filme, așa că am luat pur și simplu Netflixul la răsfoit și ce mi s-a părut mai interesant într-o primă fază, s-a văzut. Nu toate au fost alegeri bune, ăsta, de exemplu, părea așea, ceva cu aer medieval și cu bătăi, și un pic fantasy și nu prea a fost pe placul meu. Prea ușurel și cusut cu ață albă pentru gustul meu.     
 26. Criminal UK, 1 sezon, 3 episoade, scurt, dar nici n-aveau cum să-l facă altfel, toată acțiunea se petrece într-o cameră de interogatoriu și actori avem cam 4, cel mult. E interesant ca experiment, înțeleg că există și Criminal France and Germany în același stil, dar eu m-am oprit la doar unul din serie, ca să nu ajung să mă plictisesc și să le urăsc. 😊
 27. Manhunt: Unabomber – ceva mai vechi, nu-mi dau seama cum mi-a scăpat până acum, mi-a plăcut foarte mult, cu atât mai mult cu cât prezintă povestea reală a lui Unabomber și da, recunosc, am o înclinație pentru filmele inspirate din fapte reale. E pe lista celor bune, 1 sezon, pe Netlfix.
 28. Dark. Oh boy. Am sentimente așa de amestecate despre acest serial, încât mi-e teamă că mai mult o să confuzez audiența, decât s-o lămuresc…. 3 sezoane, toate, dar mai ales primele 2, de văzut cu pix și carnețel. Asta ca să nu uitați cine e cine și în ce timp se petrece acțiunea, nu vă zic mai multe, pare foarte complicat la prima vedere, pare așea, pentru oameni foarte deștepți, ideea e foarte interesantă (bine, vă zic, e cu apocalipsă și călătorii în timp), primele două sezoane au fost digerabile chiar și în condiții vitrege de scenariu, dar al treilea mi-a scos peri albi. Am rămas fără muniție și răbdare și bine că ne-au explicat totul, dar absolut totul, în ultimele 2 episoade, altfel era clar un serial pus pe lista de nerecomandate. E pe Netflix, dacă aveți suficientă răbdare, îi puteți da o șansă. Nemțesc.

Va urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *